calories-1038x576

Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

Na szczycie listy postanowień noworocznych wiele z Was na pewno zapisało – schudnąć. Część wejdzie na dietę cud – opychać się i czekać na cud, ale spora grupa podejdzie do sprawy poważnie. Jak się do tego zabrać? Zacznij od określenia swojego zapotrzebowania kalorycznego. Skuteczne odchudzane wymaga aktywności fizycznej i przede wszystkim odpowiedniej diety. Pisałem o tym w artykule http://piotreklasocki.pl/schudnac-brzuchu/. Chociaż słowo dietetyczny pojawia się często w przepisach kulinarnych (także moich), wcale nie oznacza ono „jak mnie zjesz to schudniesz”. Przecież kulturyści zwiększają masę mięśniową, jedząc dietetyczne produkty, następnie redukują tkankę tłuszczową, nadal jedząc te same rzeczy. Różnica polega na ilości energii (kalorii) jaką dostarczają w posiłkach.

Punktem wyjściowym do układania jadłospisu jest określenie zapotrzebowania kalorycznego. Co to takiego? Zapotrzebowanie kaloryczne to ilość energii, jaką musisz dostarczyć organizmowi z diety, żeby osiągnąć swój cel (zachowanie, zwiększenie lub zmniejszenie masy ciała).

Możesz siedzieć nad wzorami i liczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne na piechotę, albo wpisać w wyszukiwarce 1percentedge lub kliknąć w ten link http://www.1percentedge.com/ifcalc/ i skorzystać z kalkulatora opartego o te same, uniwersalne wzory. Wprowadzasz swoje dane, a kalkulator wylicza Twoje zapotrzebowanie kaloryczne i ilość makroskładników (białka, węglowodanów i tłuszczy), które masz spożyć w ciągu dnia. Makroskładniki dzielisz następnie na ilość planowanych posiłków i na tej podstawie komponujesz jadłospis. Pomoże Ci w tym strona – tabele kalorii

Pamiętaj jednak, że wynik obliczeń to tylko suche liczby, które musisz zweryfikować. Odżywiaj się zgodnie z planem i kontroluj wagę, jeśli spada ona w granicach 0,2 – 1 kg tygodniowo, tempo jest prawidłowe. Wyższe spadki będą wymagały dodania, a mniejsze obcięcia kalorii. Przykładowo, jeśli po tygodniu odchudzania waga zostaje ta sama, odejmujemy 200-300 kcal i po kolejnym tygodniu sprawdzamy wynik na wadze. Spadek wagi oznacza prawidłową ilość kalorii w diecie. Jeśli waga stoi w miejscu, odejmujemy kolejne 200-300 kcal i ponownie sprawdzamy wagę po tygodniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *